Élelmiszerügyek

Az Ön biztonsága a mi sikerünk

Tervezés:

Élelmiszeripari üzemek tervezése

Egy beruházási projekt során kiemelt fontosságú a tervezés.

A technológiai és higiéniai szempontokat szem előtt tartva vállaljuk élelmiszeripari üzemek, vendéglátóhelyek, kereskedelmi egységek technológiai tervezését. Számos élelmiszeripari pályázathoz készítettünk és vállalunk technológiai engedélyes tervet. A terveket az építészeti tervezők számára elérhető, használható digitális formában készítjük el. Az épület technológiai tervezése mellett vállaljuk technológiai gépek, eszközök technológiai összeállítását, a teljes technológia összeállítását, illetve technológiai és működési tervdokumentáció elkészítését. A tervek alapján szakági adatszolgáltatást is meg tudunk adni.

Beruházást tervez? Pályázatához szeretne technológiai tervet készíteni? Vállaljuk a teljes technológiai tervezését leendő üzemének!

Már meglévő üzemegységet szeretne átalakítani? Segítünk Önnek a lehető legkisebb beruházási igény mellett megtalálni a legjobb kialakítást a tervezett működéshez, ami élelmiszerbiztonsági és élelmiszerhigiéniai szempontoknak is megfelel

Engedélyeztetés:

Élelmiszeripari üzemek engedélyeztetése

Az élelmiszeripari üzemek számára a működés megkezdéséhez működési engedélyre, illetve növényi eredetű termék feldolgozás esetén nyilvántartásba vételi engedélyre van szükség.

Vállalkozásom segít Önnek az engedélyezési eljáráshoz szükséges dokumentáció összeállításában, kérelem elkészítésében, hatósággal való egyeztetésben, valamint a szükséges HACCP dokumentációs rendszer kiépítésében. Segítünk felkészülni a várható helyszíni hatósági szemlére, szakmai tanácsokkal segítünk kialakítani a működés feltételeit.

Vendéglátó helyek és kereskedelmi egységek működéséhez kereskedelmi tevékenység bejelentése szükséges. A bejelentésen túlmenően a működés megkezdéséhez számos működési feltételt biztosító dokumentumra lehet szüksége. Ezek összeállításában segít vállalkozásom, valamint a működési infrastrukturális feltételrendszer ismertetésében is segédkezünk.

Élelmiszeripari üzem, engedélyeztetés, gyorsan, egyszerűen, tapasztalattal, szakértelemmel, egyéni igényeknek megfelelően is.

HACCP

 „A 852/2004/EK rendelet 5. cikke előírja az élelmiszer-vállalkozók számára a HACCP-elveken alapuló állandó eljárás vagy eljárások bevezetését, alkalmazását és fenntartását. Az élelmiszer-vállalkozók esetében a HACCP-elvek általánosan elfogadott és nemzetközileg elismert, hasznos önellenőrzési rendszernek számítanak az élelmiszerekben esetlegesen előforduló veszélyek ellenőrzéséhez.”

A 852/2004 EK rendelet előírása szerint „az élelmiszer-ipari vállalkozóknak a HACCP elvein alapuló élelmiszer-biztonsági programokat és eljárásokat kell kialakítaniuk és működtetniük”.

A HACCP (veszélyelemzés és kritikus ellenőrzési pontok) egy olyan rendszer, amely a kockázatelemzésre és a biztonsági intézkedések kidolgozására összpontosít az élelmiszeriparban és minden olyan területen, ahol élelmiszerrel foglalkoznak.

A HACCP rendszerben nem csak a végterméket kell vizsgálnunk, hanem a teljes élelmiszerelőállítási láncot, azaz az árubeszerzéstől kezdve, egészen a fogyasztóig való eljutásig a HACCP minden folyamatot és lépést átölel.

A HACCP rendszer kidolgozását az élelmiszeripari szabályozásokkal összhangban és a legjobb gyakorlatokat követve végezzük el. Célunk, hogy az élelmiszeripari vállalkozások biztonságos és minőségi termékeket állíthassanak elő és forgalmazhassanak, és ezzel hozzájáruljunk a fogyasztók egészségének és biztonságának védelméhez.

Mivel a HACCP rendszert nem lehet kialakítani sematikusan, minden vállalatra, vállalkozásra egyedileg kell kiépíteni, ezért is fordítunk nagy hangsúlyt arra, hogy megismerjük a Megbízóink profilját, minden folyamat során feltérképezzük a lehetséges veszélyeket, kritikus szabályozási pontokat.

A HACCP rendszert időszakosan felül kell vizsgálni. Ez általánosan éves gyakorisággal kerül meghatározásra, de felülvizsgálatra van szükség minden jelentős technológiai vagy élelmiszerbiztonsági változás esetén is.

Auditálható rendszerek kiépítése és audit felkészítés

Auditálható rendszerek

Az élelmiszeripari termékek előállítása során, az élelmiszeripari vállalkozónak elsődleges célja a jó minőségű, biztonságos élelmiszer előállítása. Az alapvető élelmiszerbiztonsági rendszerekre épülve, a vállalkozások saját minőségirányítási rendszert kiépítve fejleszthetik minőség-, és élelmiszerbiztonsági szempontok szerinti működésüket. A vállalkozások számára az egyik legnépszerűbb élelmiszerbiztonsági és minőségi termék szabvány az IFS Food. IFS audit.

A minőségirányítási rendszerek felépítése sokféle lehet. A szabványok tulajdonképpen támpontot adnak előírásaikkal, a minőségirányitási rendszerek kialakításához. Az egyes szabványok között azonban megfigyelhetőek különbségek, un. filozófiájában, követelményrendszerében, a szabvány céljában.

A GFSI által kiadott közlemények szerint az egyik legnagyobb elismerést az IFS Food nyerte el, mely lefedi az élelmiszer ellátási lánc nagy részét.

Az FSSC 22000 a GFSI által jóváhagyott ISO 22000 alapú élelmiszerbiztonsági szabvány. Az FSSC szabvány alkalmazásának előnye, hogy biztosítja az előfeltételi programokat, az un. PRP-k kialakítását, és ezen PRP-k alkalmazására fókuszál.

A BRC a Brit Kereskedelmi Konzorcium élelmiszerbiztonsági szabványa sajátmárkás élelmiszer előállítók számra, mely HACCP alapelvekre épülő rendszerszabvány. Főként angol területen terjedt el, de számos országban bevezetésre került, az angol piac elérhetősége érdekében.

Számos tanúsítható rendszer alkalmazható az élelmiszeriparban az említetteken felül. Így például elsődleges termelést érintő tanúsítások UTZ, BAP, RSPO. Vannak vallási alapú tanúsítható rendszerek, például HALAL vagy Kosher hús, Kóser vágás. Számos tanúsítás vonatkozik, egyes fogyasztói csoportoknak való megfelelőségére, pl. a glutén mentességre vonatkozó.

Élelmiszeripari vállalkozásának minőségirányítási rendszer kiépítését tervezi? Szeretne IFS Food,IFS audit, FSSC22000, BRC tanúsítást szerezni?

Belső auditkor Kollégáink elvégzik az élelmiszer-feldolgozó üzemek teljes folyamatának átvizsgálását a Megbízó által kért szabványnak megfelelően, elvégzik az élelmiszerbiztonsági rendszer értékelését, a dokumentáció és a nyomon követhetőség ellenőrzését, valamint az élelmiszerbiztonsági szabályok és előírások betartásának ellenőrzését is.

Segítséget, útmutatást nyújtunk a sikeres auditokra való felkészüléshez, javaslatokat teszünk a nem megfelelőségek javítására, azok jövőbeli megelőzésére, kritikus pontok felügyeletének hatékonyságára. Auditálható rendszer szabványok szerinti belső auditokat végzünk a Megbízó által kért területekre vagy a teljes működést felülvizsgálva.

Vállalkozásunk segít élelmiszeripari vállalkozások számára minőségirányítási rendszerek kidolgozásában, fejlesztésében, auditokra való felkészülésben!

Pályázatok és projektmenedzsment

Egy beruházási terv vagy pályázati anyag összeállítása során nem csupán pályázatíróra lehet szüksége, hanem olyan szakemberre is, aki ismeri a projektek szakmai oldalát és segít összekötni az egyes szakágakat.

A projektmenedzsment olyan kompetenciák és képességek alkalmazását jelenti a projekt megvalósulása során, mellyel hatékonyan és eredményesen lehet elérni a projekt célokat. A projektmenedzsment folyamatait 5 részre tagolhatjuk:

–           kezdeményezési folyamat

–           tervezési folyamat

–           végrehajtási folyamat

–           kontrollálási folyamatok

–           zárási folyamatok

 

Termékfejlesztés

Vállalkozásunkkal együtt működő technológus szakembereink segítségével technológiai szaktanácsadást és termékfejlesztést vállalunk az alábbi területeken:

  • Tejipari termékek gyártása és termékfejlesztés
  • Húsipari termékek gyártása és termékfejlesztés
  • Édesipari és sütőipari termék gyártás és termékfejlesztés
  • Étrendkiegészítő termékek fejlesztése, tanácsadás

Tejipari termékek technológiai szaktanácsadását a kis kapacitású üzemek és a nagyobb volument előállító tejüzemek számára egyarát biztosítunk. Kutteres tejtermékek, ízesített tejtermékek és egyéb tejtermékek receptúra kidolgozását kis kapacitású minta gyártással együtt is biztosítani tudjuk.

Húsipari technológus és Mesteroktató Kollégánk együttműködésében vállaljuk húsipari termékek receptúra szerinti gyártását, termékek gyártás technológiájának bemutatását, oktatását. Fűszerek, adalékanyagok beszerzésében való segédkezés, ajánlás a vállalkozás profiljának megfelelően.

Édesipari és sütőipari termékek fejlesztését és kis kapacitású minta gyártását vállaljuk, illetve technológiai tanácsadásban segédkezünk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük