Gépvizsgálat

Az Ön biztonsága a mi sikerünk

Emelőgép ügyintézés

Emelőgép: az a szakaszos üzemű gépi vagy kézi (emberi erő) meghajtású szerkezet vagy berendezés, ami közvetlenül vagy segédeszközzel terhet emelni vagy süllyeszteni képes, azt a kiindulási helyzetéből az érkezési helyére továbbítja.

Az emelőgépek üzemeltetésének munkavédelmi követelményei:

  • Üzembe helyezés (Lásd: „Munkavédelem – Munkavédelmi üzembehelyezési nyilatkozat elkészítése”)
  • Üzembe helyezést megelőző munkavédelmi szempontú felülvizsgál (Lásd: Munkavédelem – Munkavédelmi szempontú előzetes vizsgálat elvégzése, írásos dokumentumok elkészítése”)
  • Az új telepítési helyen felállított emelőgép üzembe helyezése előtt az emelőgép fővizsgálatát kell elvégezni.

 

Milyen vizsgálatokat különböztetünk meg emelőgépek esetében?

  • Üzembe helyezést megelőző munkavédelmi szempontú előzetes felülvizsgálat.
  • Szerkezeti vizsgálat. (üzemi csoportszám alapján)
  • Fővizsgálat (üzemi csoportszám alapján)
  • Időszakos biztonsági felülvizsgálat.

Szerkezeti vizsgálat:

Amiben a vizsgálat különbözik a fővizsgálattól az az, hogy műszeres vizsgálatot pl: (túlterhelési vizsgálatot, fékhatásmérés, stb.) ekkor nem kell végezni, de ettől függetlenül minden olyan szerkezeti egység épségét, ellenőrizni kell ami befolyásolhatja az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos működést.

Szerkezeti vizsgálat gyakorisága az üzemi csoportszámok alapján lehet: 3, 4, 6, 7, 8 hónap.

Fővizsgálat:

Az egyik legfontosabb és legösszetettebb felülvizsgálói feladat. A megvizsgált berendezést minden esetben a vonatkozó szabványok szerint kell ellenőrizni, amin belül vizsgálni kell az adott gép teljes működését, terhelhetőségét, szerkezetének állapotát és minden olyan elemet, ami az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos működést garantálja.

A fővizsgálat magába foglalja a szerkezeti vizsgálatot, ezért a fővizsgálat egyben szerkezeti vizsgálat is.

Fővizsgálati gyakorisága az üzemi csoportszámok alapján lehet: 9, 12, 18, 21, 24 hónap.

Időszakos biztonsági felülvizsgálat:

Az időszakos biztonsági felülvizsgálatot a vizsgálati csoportszámtól függetlenül legalább 5 évenként, vagy az emelőgép környezetének megváltozásakor (például a kiszolgált technológia megváltozása)kell elvégezni.

A biztonsági felülvizsgálat nem egyenértékű sem a fővizsgálattal, sem a szerkezeti vizsgálattal. Az időszakos biztonsági felülvizsgálattal egyidőben el kell végezni a fővizsgálatot is, amely után a fő és szerkezeti vizsgálatok időpontjait újra meg kell határozni.

Az időszakos biztonsági felülvizsgálat alkalmával vizsgálni kell, hogy az emelőgép szerkezeti kialakítása, gépészeti és villamos berendezése, valamint biztonsági berendezései megfelelnek-e az érvényes biztonsági és egészségvédelmi követelményeknek, az emelőgép eredeti funkciójának megfelelően üzemel-e, az emelőgép környezetének jellemzői azonosak-e a tervezéskor és gyártáskor figyelembe vettekkel.

Az időszakos biztonsági felülvizsgálat során vizsgálni kell az emelőgép korszerűsítésének szükségességét elsősorban a veszélyek csökkentése érdekében.

Meg kell vizsgálni az emelőgép dokumentációjának meglétét, valamint azt, hogy a dokumentáció megfelel-e a tényleges állapotnak.

Az időszakos biztonsági felülvizsgálat egyben fővizsgálatnak is minősül.

Emelőgépek vizsgálatára jogosultak:

A szerkezeti vizsgálatra elvégzésére emelőgép ügyintéző is jogosult.

Az fővizsgálat elvégzésére emelőgép szakértő jogosult, kivéve

  • ha 1000 kg-nál kisebb teherbírású és ha kezelőfelülete 1,5 méternél alacsonyabban van, akkor ügyintéző is elvégezheti.

Az időszakos biztonsági felülvizsgálat elvégzésére (mivel egyben fővizsgálat is) emelőgép szakértő jogosult.